Till indexsidan Börje Jonssons släktträd Toril Nergårds släktträd Gamla fotografier Excelfiler för nerladdning Länkar till andra släktforskarsajter Skicka synpunkter per e-post

 

Översikt över Norge och
dess fylkesindelning.

 

Jag heter Börje Jonsson och min fru Toril f. Nergård. Vi har nu i över 5 år forskat på min frus släkt i Norge, och det är nu i slutet av December 2005, 8:de gången vi uppdaterar vårt släktforskningsmaterial. Här finns det säkert många felaktigheter, men kanske även en del nyttigheter för andra och allt eftersom arbetet framskrider kommer vi kontinuerligt att göra uppdateringar.


Här kan du genomföra en enkel sökning av detta släkträd. Jag beklagar att en del av texten är på engelska och hoppas att det ska gå bra ändå.


Sortera efter: Omvänd sorteringsordning

Välj databas: Toril

Powered by Swish-e swish-e.org

Torils mors släkt kommer under 1800-talet från Lofoten, Vesterålen och Lødingen i Nordland, Dyrøy i Troms och Heidal i Vågå. Den delen börjar med Tora Svendsen. Grenarna från Hedemark og Oppland fylke är jag mycket osäkra på eftersom jag forskat mycket lite på dessa. Men jag lägger även ut det materialet!
   På 1700-talet kommer de även från Dyrøy, Tranøy, Trondenes, Torsken, Ibestad i Troms fylke, liksom Gimsøy, Vågan, Hadsel, Sortland, Lødingen i Nordland fylke och Dovre, Heidal och Tynset i Hedemark och Oppland fylke.

Hennes fars släkt finns huvudsakligen kring Buksnes, Hol och Flakstad i Lofoten. En gren är från Beitstad i Nord-Trøndelag. Bland förfäderna ingår en gren till Schønning-släkten och en skomakare Peder Johansen Gram som bodde 1814 i Romfoe, där hans son Lars döptes. Släkten som här börjar med Hans Nergård, läggs ut komplett med all text.

Släktträden
Här följer Toril Nergårds databas, som i och med den här upplagan 27 December 2005, har ökat till över 24000 namn.
Norska databasen
Här följer en kort bruksanvisning, som du måste läsa för att förstå texterna och forkortningarna. Här finns även källhänvisningar osv.

Hur materialet är upplagt
Vid släktforskning i Sverige använder man nästan alltid den kyrkliga sognen. I Norge blandar man friskt och de som lägger ut sitt material på nätet säger till exempel Vestvågøy, Buksnes, Lofoten eller något annat. Jag har därför tagit mig friheten att konsekvent använda mig av den kyrkliga sogn, även för materialet i Norge, som bestämmande för vart man varit bosatt. Dessutom anger jag referenser i materialet! Jag försöker citera ur källmaterialet och lägger in det under respektive person.
   Jag har läst och antecknat nästan alla skifteböcker i Lofoten och Vesterålen från 1673 till ett antal år in på 1800-talet och skiftena finns medtagna under respektive person, i det material som läggs ut.
   Ett bra arbete som behandlar de norske sognen finns att köpa via DIS-Norge. Författare är Norrunn Klettum, "Herred, Prestegjeld og Sogn i Norge med forandringene gjennom tidene"

Skicka gärna kommentarer via e-mail. Korrigeringar i mitt material gör jag om den som anmärker kan ge källanvisning till originalskrifterna. Jag läser kontinuerligt material från Norge och är inte på långa vägar färdig med alla grenar i släkten, så kolla in här med jämna mellanrum för uppdateringar.

Tryckt källmaterial
I samband med forskningen i Norska kyrkoböcker och annat källmaterial, har jag stött på problem med att få tag i tryckt källmaterial. Därför har jag bl.a. läst en hel del filmer från resp. område. Jag lägger ut en del av materialet så andra kan få nytta av det. Det är gjort i Excel-format och konverterat till html-kod.

Excel-format
Html-kod

Sidans topp


E-post skickas till Börje Jonsson (jonsson_borje@hotmail.com).